De agenda voor 2025? De tijd van the agentic web
Met generatieve AI als driver van innovatie én energievreter
De start van een nieuw jaar is een mooi moment om kort terug te blikken en vooruit te kijken. Voor Axoft was het zakelijk een succesvol jaar met groei op alle fronten en die positieve flow houden we graag vast. Vakmensen zijn schaars en die krapte op de arbeidsmarkt zal alleen maar toenemen, ook aan ICT-kant. Als Axoft hebben we ons het afgelopen jaar gelukkig op meerdere posities in de breedte weten te versterken en daar kunnen onze relaties van meeprofiteren. Zeker voor het MKB geldt dat ICT veelal niet vraagt om een fulltime ICT’er op de payroll en dan is het dus fijn als je kunt leunen op een betrouwbare ICT-partner.
Artificial Intelligence is gemeengoed geworden
Een jaar terug keek iedereen nog met grote ogen naar wat Chat GPT wel allemaal kon. In een oogwenk rolden er lappen tekst uit die – soms na enige menselijke correctie – verbluffend goed bleken. Inmiddels vinden we het allemaal vanzelfsprekend en de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence gaan hard. Doemdenkers zien het als eng, maar we kunnen er niet meer omheen. Dat betekent niet dat we niet kritisch moeten blijven, maar AI zal in belangrijke mate onze toekomst bepalen en dus kun je het maar beter omarmen.
Trendwatchers denken dat generatieve AI gaat exploderen
Na een bliksemstart, zo’n 2 jaar terug, werd generatieve AI even in de hoek gezet omdat projecten toch minder succesvol verliepen dan verwacht. Het bleek niet automatisch de oplossing voor alles, maar het is inmiddels een stuk volwassener en dit jaar gaan we ervaren wat AI doet met onze productiviteit. Zeker bedrijven die actief zijn op het gebied van contentcreatie en customer service profiteren al volop van kunstmatige intelligentie die mensen succesvol ondersteunt in hun werk (Human Surrounding AI). De verwachting is dat generatieve AI steeds breder toepasbaar wordt en dat alle sectoren er gebruik van gaan maken. Ook bij Axoft zetten we het in. Het verschaft ons nieuwe en betere inzichten en ontlast ons bij repeterend werk. De tijd die we daarmee winnen, gebruiken we om onze kennis te vergroten én voor extra persoonlijke aandacht voor onze relaties. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat uiteindelijk de mens als altijd het verschil blijft maken.
De nieuwe industriële revolutie
AI-agents zijn slimme computerprogramma’s die zonder constante menselijke input zelfstandig taken uitvoeren en beslissingen nemen. Dat is spectaculair anders dan wat we als mensheid gewend zijn en wordt wel de ‘nieuwe industriële revolutie’ genoemd. Het mooie is dat het niet enkel bereikbaar is voor steenrijke multinationals, maar ook kleinere organisatie de mogelijkheid biedt om relatief simpel bedrijfsprocessen te automatiseren. Wat nu de bottleneck zou kunnen worden, is de beschikbaarheid van voldoende elektriciteit.
Duurzaam denken en doen én reguleren is noodzakelijk
Generatieve AI verbruikt enorm veel energie en de benodigde rekenkracht verdubbelt elke 100 dagen en daarmee ook de energiebehoefte voor alle datacenters. Zonder duurzame oplossingen zal de groei stagneren.
Zoals gezegd, we moeten het omarmen én in goede banen leiden. Verduurzamen is key en met de introductie van de Europese AI Act van augustus 2024 zijn er ook strengere regels gekomen voor het gebruik van AI. Wat vaststaat is dat steeds meer bedrijven de bedrijfsvoering gaan baseren op kunstmatige intelligentie. Als je daarover met ons – gewone mensen van vlees en bloed – wilt sparren, dan komen we graag bij je aan tafel.
De overige trends in vogelvlucht
Cybersecurity blijft een onverminderd aandachtspunt. Het is zelfs relevanter dan ooit tevoren met de toegenomen geopolitieke spanningen en de steeds vernuftigere hackers die helaas ook volop gebruik maken van AI. Wij willen je met plezier bijpraten over welke gevaren er zijn én hoe je maatregelen kunt nemen om je te wapenen tegen ransomware, malware, DDoS-aanvallen etc. AI wordt ingezet voor deepfake-video’s, neptelefoongesprekken en phishingmails die nog nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Anderzijds worden AI en machine learning weer ingezet om de verdedigingstechnieken te verbeteren en deze wedloop houdt niet op. Wij zetten een mix in van hard- en software, maar we zetten vooral ook in op training en bewustwording van mensen. Er wordt wel gezegd dat organisaties geen bestaansrecht meer hebben zonder adequate bescherming en dat is maar al te waar. Investeren in cybersecurity en security awareness trainingen is dan ook een absolute vereiste.
Als extra slot op de deur zien we de verstandige keuze voor zero trust-beveiliging, waarbij users en systemen niet worden vertrouwd zonder een vorm van verificatie. Veilig alles dichttimmeren én communiceren met de hele wereld? Het kan echt als je het goed organiseert! De specialisten van Axoft staan ook in dit nieuwe jaar weer elke dag met raad en daad voor je klaar. Namens het hele team wens ik je een veilig en voorspoedig 2025.
Wim Milder