Whatsapp met ons

De risico’s van een openbaar wifinetwerk (en hoe je deze vermijdt)
Nieuws
9 juni 2022

De risico’s van een openbaar wifinetwerk (en hoe je deze vermijdt)

Je moet er niet aan denken: nietsvermoedend log je in op het wifinetwerk van je hotel en even later kun je ineens je documenten niet meer openen. Mogelijk heeft een hacker via het wifinetwerk de weg naar je toestel gevonden, zonder dat je het doorhad. Wil je zo’n scenario liever niet ondervinden? Ricardo de Rijcke vertelt je over de risico’s van een openbaar wifinetwerk en hoe je deze kunt vermijden.

Waarom is een onbeveiligd wifinetwerk gevaarlijk?

Smartphones en laptops maken vaak automatisch verbinding met een netwerk dat ze kennen. Wel zo praktisch, natuurlijk. Dit gebeurt op basis van de naam van het netwerk. Een hacker kan een wifinetwerk opzetten met dezelfde naam en dupliceert hem als het ware. Dit is met name eenvoudig te doen als er geen wachtwoord nodig is. Je laptop ziet geen onderscheid en verbindt automatisch met dit netwerk. Jij merkt daar verder niets van, maar al je internetverkeer verloopt nu via dit andere netwerk en kan door de hacker worden uitgelezen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

De risico’s van een onveilig netwerk

Apps op je laptop of smartphone, browsen op het web, inloggen op je bankapp of e-mail; er wordt ontzettend veel data via je internetverbinding verstuurd en ontvangen. Een aantal risico’s als deze kan door kwaadwillenden worden uitgelezen:

  • Je kunt niet meer bij je zakelijke bestanden

    Als in de instellingen van je smartphone of laptop het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan een hacker eenvoudig malware op je computer installeren, zoals ransomware. Deze kan je zakelijke bestanden gijzelen waardoor je ze niet meer kunt gebruiken, tenzij je een betaling doet.

  • Je bent niet meer bereikbaar en productief

    Je vertrouwt op je digitale apparaten om je werk te kunnen doen, en met collega’s en klanten te communiceren. Zorgt malware of een hack ervoor dat je data en contacten verloren raken, dan ben je in één klap flink onthand. Scenario’s doemen dan op waar je liever niet aan denkt.

  • Je wordt slachtoffer van identiteitsfraude

    Een ander risico waar je steeds vaker over hoort: identiteitsfraude. Doordat hackers toegang krijgen tot bijvoorbeeld je e-mail of social media-account kunnen ze persoonlijke informatie achterhalen. Deze gebruiken ze om betalingen te doen, leningen af te sluiten of andere overeenkomsten aan te gaan uit jouw naam. Jij ziet er niets van terug, maar hebt de schuld wel op jouw naam staan.

Hoe vermijd ik risico’s van onveilige wifinetwerken?

Bovenstaande risico’s voorkom je liever, dat is duidelijk. Maar hoe? Er zijn diverse manieren voor. Om te beginnen moet je simpelweg geen gebruikmaken van een openbaar wifinetwerk. Gebruik een veilig, vertrouwd netwerk of mobiel internet. Ook het gebruik van een VPN-verbinding voor al je zakelijke internetverkeer is aan te raden. Deze versleutelt al het dataverkeer en maakt dat het nagenoeg niet uit te lezen is door een hacker.

Daarnaast helpt een Mobile Device Management (MDM)-oplossing je smartphones op afstand veilig te houden. Hiermee creëer je een zakelijk profiel op het toestel. Jij bepaalt als organisatie hoe het toestel gebruikt kan worden, en hoe niet. Zo stel je bijvoorbeeld in dat er alleen maar met bepaalde (vertrouwde) wifinetwerken verbonden kan worden en dat het internetverkeer via je zakelijke VPN verloopt. En mocht je telefoon gestolen worden, dan kan de inhoud op afstand worden gewist.

Meer weten?

Willen jij en je collega’s overal veilig kunnen werken? Zonder dat je apparaten en zakelijke data in gevaar komen? Laat ons je adviseren over de meest geschikte oplossing. Wist je trouwens dat een MDM-oplossing verplicht is als je een ISO-certificering wilt hebben als organisatie? Genoeg redenen dus om je hier verder in te verdiepen. We helpen je graag verder.

Ricardo de Rijcke
Commercieel manager