Whatsapp met ons

De risico’s van thuiswerken voor de dataveiligheid 
Nieuws
26 mei 2020

De risico’s van thuiswerken voor de dataveiligheid 

Hoe houdt u alle zakelijke data veilig nu veel collega’s vanuit huis werken? Ze gebruiken massaal hun breedbandverbinding vanuit huis, met wifirouters waarvan niet bekend is hoe up-to-date de beveiliging is. Gelukkig zijn er oplossingen om ook vanuit huis op een veilige wijze te werken. Collega Wim Milder benoemt een aantal risicovan thuiswerken en hoe u ze voorkomt. 

Thuiswerken het nieuwe normaal 
Nu we midden in de coronacrisis zitten werken we massaal vanuit huis. Het is natuurlijk erg fijn dat de technologische middelen er zijn om dit mogelijk te maken. Maar het voorzien van een veilige en verantwoorde thuiswerkplek gaat verder dan het gebruiken van je werklaptop via je wifiverbinding thuis. De computer en het netwerk thuis zijn standaard niet zo goed beveiligd als op kantoor. Een aantal risico’s die uw dataveiligheid hierdoor loopt, zijn: 

  • Slecht of onbeveiligde netwerkverbindingen
    Op kantoor heeft u een netwerk waar u volledige controle heeft over de security met de nodige routerbeveiliging en firewalls. Maar hoe behoudt u diezelfde controle als medewerkers thuis zitten, buiten dat netwerk, en het publieke internet gebruiken? De VPN-verbinding biedt hier uitkomst. VPN staat voor Virtueel Privénetwerk. Hiermee creëert u als het ware een eigen netwerk, net als u op kantoor heeft, maar dan via het openbare internet. Dit netwerk kent vervolgens alle gemakken, mogelijkheden én veiligheid als dat van het netwerk op kantoor. Ideaal wanneer veel collega’s vanuit huis werken. 
     
  • Ransomware via downloads en websites  
    Thuis kunnen collega’s wellicht wat eerder voor privédoeleinden surfen op het internet of apps en games downloaden. Wanneer dit op de zakelijke laptop gebeurt, is er een groter risico op virussen zoals ransomware. Bij ransomware wordt zakelijke data als het ware ‘gegijzeld’, waardoor je deze niet kunt gebruiken. Door het betalen van een bedrag zou de data eventueel weer beschikbaar komen. Risico’s die u voor uw bedrijfsdata liever niet loopt, natuurlijk. Dit is enerzijds te voorkomen door goede voorlichting en trainingen voor collega’s. Een andere oplossing is het gebruik van goede virusscanners om verdachte processen (zoals een virus) te stoppen voordat ze actief worden. 
  • Schade of diefstal
    In de privésituatie is er ook een grotere kans op schade. Kleine kinderen die per ongeluk drinken over de werklaptop gooien of deze op de grond laten vallen; ongelukken zitten in een klein hoekje. Ook verlies of diefstal wanneer je even je laptop buiten laat liggen vormt een gevaar voor je dataveiligheid. Het is zonde als op deze manier belangrijke data verloren gaat. Het gebruiken van data in de cloud – waar deze ook direct wordt geback-upt – biedt uitkomst. Data staat niet op het apparaat zelf en kan zo niet in verkeerde handen vallen.  

Better call Axoft!
Weet u niet waar u moet beginnen? Begin dan met die vraag aan ons te stellen. Samen kijken we naar de huidige manier waarop u en uw collega’s werken (vanuit huis of op kantoor). Na een aantal gerichte vragen kunnen we snel de risico’s in kaart brengen en advies geven hoe deze te verhelpen. Zo blijven u en uw collega’s veilig thuiswerken, tijdens de coronacrisis en zeker ook erna.  

 

Contact opnemen