Een Mesh-wifinetwerk? Wat is het en wat kan ik ermee?
Wellicht zie je de term ‘Mesh wifi’ zo nu en dan voorbijkomen. Wat is het en wat kun je ermee op kantoor? Op die vragen geeft Wim Milder antwoord.
Wat is een Mesh-wifinetwerk?
Bij een Mesh-wifinetwerk staan twee of meer wifipunten met elkaar in verbinding. Deze wifipunten vormen samen als het ware één netwerk. Mesh is dan ook het Engelse woord voor maas of net. De wifistations staan draadloos in verbinding met elkaar. Op deze manier hoef je niet overal netwerkkabels aan te leggen om internet te hebben, én voorzie je in een handomdraai een grote (kantoor)ruimte van draadloos internet.
Wat is er nieuw aan?
De technologie is niet nieuw en wordt al een aantal jaren toegepast. Toch kan het zijn dat je er niet eerder van gehoord hebt. Ervaar je al tijden slechte wifiverbindingen op het werk en denk je dat je netwerkapparatuur aan vervanging toe is? Dan is het goed om je hier verder in te verdiepen.
Waar bestaat een Mesh-netwerk uit?
Een Mesh-wifinetwerk bestaat uit een hoofdrouter die je aansluit op je modem. Door het kantoor heen plaats je zogeheten hubs op plaatsen waar je wifi nodig hebt. Deze kunnen hun internet draadloos halen vanuit de hoofdrouter, maar vaak is er ook de mogelijkheid om deze met een kabel te verbinden. Dit zorgt uiteindelijk voor sneller en stabieler internet vanuit deze hubs.
Wat is het voordeel van Mesh wifi?
- Betrouwbaar, snel internet: Bij een Mesh-netwerk verbinden de apparaten automatisch met de hub die de beste verbinding biedt. Hierdoor ervaar je betrouwbaar en snel internet, waar je ook bent. De verbinding is ook sneller dan wanneer je een wifi repeater gebruikt, bijvoorbeeld.
- Internetten zonder onderbrekingen: Als je met je smartphone of laptop door het kantoor loopt, weet het Mesh-netwerk waar je bent. Je schakelt automatisch over naar het sterkste (meestal dichtstbijzijnde) wifipunt. Je videovergadering loopt bijvoorbeeld gewoon door, zonder dat je hoeft in te loggen op een nieuw netwerk.
- Eenvoudige installatie: Een Mesh-wifinetwerk aanleggen is erg eenvoudig. Nadat je de hoofdrouter hebt geïnstalleerd, hoef je alleen de hubs in het stopcontact te pluggen en vervolgens verbinden ze vrijwel automatisch.
Wat heb ik ervoor nodig?
Mesh-wifitechniek vind je terug in allerlei routers, multi-room Mesh-wifisystemen en access points. Je hebt om te beginnen een router nodig die Mesh-technologie ondersteunt. Verder heb je minimaal drie wifipunten nodig om te profiteren van Mesh. Verschillende producttypes met Mesh werken niet met elkaar samen. De hubs werken in principe draadloos, maar kunnen in sommige gevallen aangesloten worden op een ethernetkabel. Dit verhoogt de internetsnelheid en -stabiliteit.
Het aantal Mesh-stations dat je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van het kantoor huis. In een kantoorruimte van zo’n 100 vierkante meter heb je genoeg aan drie stations. Voor een ruimte van 250 vierkante meter zul je al snel naar vijf stations gaan. Of er veel beton en metaal in het gebouw verwerkt is, is ook van invloed op het bereik van wifisignalen, én dus op het aantal Mesh stations dat nodig is.
Welke alternatieven zijn er voor een Mesh-wifinetwerk?
- Wifi access points: het principe van één groot netwerk creëren is hetzelfde als bij een Mesh wifinetwerk. Alleen worden de access points elk apart voorzien van internet via een ethernetkabel; deze zijn niet draadloos met elkaar verbonden. Daarnaast werken de access points elk op een ander wifikanaal, wat bij het switchen tussen de access points een minimale onderbreking kan opleveren. Qua snelheid en stabiliteit van het internet werken access points beter, qua configuratie kost het meer werk.
- Wifi-repeater / wifi-extender: Er zijn ook wifi-repeaters of wifi-extenders verkrijgbaar. Deze vergroten weliswaar het wifibereik, maar je verbinding wordt er trager van. Voor zakelijke toepassingen raden we het gebruik hiervan niet aan.
Ook de beste wifi op kantoor?
Trage en wegvallende wifiverbindingen zijn misschien wel de grootste ergernissen op de werkvloer. Wil jij altijd kunnen vertrouwen op een snel en veilig netwerk? Of dat nu met een Mesh-wifinetwerk is met een router en hubs, of met access points, bij Axoft helpen we je daar graag mee.
Wim Milder
Business Development Directeur