Laat je niet gijzelen door ransomware
Hoe kun je je ertegen wapenen?
Hoewel het fenomeen ‘ransomware’ al sinds 1989 bestaat, besmet het jaarlijks steeds meer computers en systemen. Hoe is het mogelijk dat dit type virus nog steeds om zich heen weet te grijpen en wat kun je eraan doen? Onze collega Hessam Kolah-chi vertelt je graag meer over de verspreiding en de gevaren, en hoe je je ertegen kunt wapenen.
Handen in het haar
Ransomware ‒ in correct Nederlands ‘gijzelsoftware’ ‒ is een stukje software dat via een e-mail, corrupte software, website, USB-stick of een andere manier op een computer of server opereert. Nadat de software start doet dit precies wat je verwacht: het houdt gegevens afgesloten voor de buitenwereld tenzij je er iets voor betaalt. In de meeste gevallen kun je dan ook niets anders doen. Met geluk krijg je dan je gegevens of data gedeeltelijk of zelfs volledig weer terug.
Voorkomen is beter
Volledig ontkomen aan ransomware is nagenoeg onmogelijk. Toch zijn er wel tips en trucs om er zo weinig mogelijk mee in aanraking te komen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft vijf opties om rekening mee te houden:
- Bescherm tegen phishing: zorg voor een veilige, digitale werkomgeving met behulp van geschikte software
- Organiseer vulnerability management, patch management en netwerksegmentering
- Beperk de mogelijkheden van code execution
- Filter webbrowserverkeer
- Beperk USB-gebruik
Bestrijdingsmiddelen
Hoewel er altijd een risico blijft bestaan is er, zoals het NCSC laat weten, altijd ruimte om dit te verkleinen. Naast het zelf alert blijven op verdachte situaties begint beveiliging bij een sterke basis van de security: een digitaal ‘schild’ tegen dreigingen. Vanuit Axoft is het mogelijk om terug te vallen op Axoft EASY Security. Al je apparaten zijn beschermd en voorzien van de meest recente software, veilige VPN-mogelijkheden en een krachtige firewall.
Na een aanval
Op het moment dat je computer of server is besmet, ben je al te laat met handelen. Dan is het vooral de vraag wat je nog wél kunt redden. Heb je een kopie van de gegevens op een secundaire locatie lopen? Dan kun je dit, indien goed ingericht, snel activeren voor het vervolg van de werkdag. Een andere mogelijkheid is met professionele hulp bepalen wat van je gegijzelde gegevens nog te redden is en hoe je de ransomware kunt ontwijken. Dit laatste is een uiterst lastige situatie, aangezien ook hackers digitaal steeds slimmer en sterker worden.
Meer weten
Een goed begin is het halve werk. Laat je niet gijzelen door ransomware en neem tijdig de nodige voorzorgsmaatregelen. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op; wij helpen je zo snel mogelijk op weg.
Hessam Kolah-chi
Accountmanager