Whatsapp met ons

Mag ik even op je laptop?  9 op de 10 ouders delen de werklaptop weleens met de kinderen
microsoft Nieuws
31 oktober 2024

Mag ik even op je laptop? 9 op de 10 ouders delen de werklaptop weleens met de kinderen

Even snel iets opzoeken voor een werkstuk voor school of een filmpje kijken op vakantie? Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Censuswide in opdracht van Cisco, blijkt dat 88 procent van de ouders de zakelijke laptop of smartphone regelmatig toevertrouwd aan de kids. Dat is niet zonder risico, zeker wanneer je MFA – Multi Factor Authenticatie – niet inschakelt om de apparaten en identiteit te beschermen. Uit het rapport blijkt dat dit bij zo’n 20 procent het geval is.

Nederlanders zijn (te) goed van vertrouwen
Kinderen van ouders die hun werkapparaten delen, kennen veelal de toegangscode en gebruiken de apparatuur vaak ook zonder toezicht. De jeugd is slimmer dan we denken. Zelfs als ze de code niet kennen, blijkt zo’n 60 procent toch in staat het apparaat te gebruiken. Nederlands scoort op alle fronten hoger dan in de andere landen waar dit onderzoek is uitgevoerd (bij ruim 6.000 werkende ouders in het VK, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Zuid-Afrika, Saoedi-Arabië en de VAE) en dat is zorgwekkend.  

Vrijwel alle werkende ouders in Nederland hebben hun persoonlijke werkapparaat weleens gedeeld met een van hun kinderen. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat er weinig gebruik wordt gemaakt van beveiligingsmaatregelen. Slechts 21 procent van de Nederlandse respondenten gebruikt MFA voor belangrijke werktaken, slechts 34 procent gebruikt VPN, terwijl 38 procent simpelweg blind vertrouwt op ‘sterke’ wachtwoorden.

Houd zakelijk en privé gescheiden!
Los van het feit dat je niet moet willen dat anderen zakelijke bestanden kunnen inzien – zoals wellicht de salarissen of beoordelingen van al je collega’s – bestaat ook het risico dat belangrijke bedrijfsinformatie open en bloot op straat komt te liggen. En als de kids klakkeloos kunnen klikken, zetten ze mogelijk onbedoeld de computer open voor phishing, virussen etc.
Eigenlijk luidt het advies: Gewoon niet doen! Houd zakelijk en privé strikt gescheiden!

“En als het een keer echt niet anders kan, houd dan in elk geval toezicht op het gebruik én schakel sowieso MFA in,” zegt Joachim Hodes van Axoft.  
Multi-factor authenticatie is een cruciale technologie om cybercrime te bestrijden. Voor MFA zijn ten minste 2 verschillende technologieën van ten minste 2 technologiegroepen nodig voor het authenticatieproces. Zo voorkom je dat iemand ongeoorloofd met je apparatuur aan de slag kan. Als je meer wilt weten over MFA, schakel je met Joachim Hodes.