Whatsapp met ons

Phishing links worden almaar gevaarlijker door veranderde tactiek en de modernste technieken
microsoft Nieuws
1 oktober 2024

Phishing links worden almaar gevaarlijker door veranderde tactiek en de modernste technieken

De phishing technieken worden steeds ingenieuzer.

De phishing technieken worden steeds ingenieuzer. Lang leefde het idee dat je jezelf afdoende kon beschermen tegen cyberaanvallen door consequent niet te klikken op mogelijk malafide bijlagen die je per mail kreeg toegestuurd. Recent onderzoek van Mimecast toont aan dat cybercriminelen het tegenwoordig over een heel andere boeg gooien en volop gebruikmaken van AI.

Het blijkt dat er meer en meer ‘gevist’ wordt door verleidelijke links te versturen die je dirigeren naar op het oog veilige, cloudgebaseerde file-sharing services zoals Google Drive of SharePoint. Een toename van 30 procent in het eerste kwartaal en meer dan 50 procent in het tweede kwartaal van 2024 ten opzichte van dezelfde periodes vorig jaar.

In het ‘Global threat intelligence report 2024 H1’ beschrijft Mimecast dat er steeds meer verschillende linklayers gebruikt worden om slachtoffers in de val te laten lopen. Voorbeelden hiervan zijn de reacties op CAPTCHAs, of door gebruik te maken van multi-factor authenticatie (MFA) uitdagingen om hun activiteiten beter te verbergen en detectie of onderzoek te dwarsbomen.

Het bewijst eens te meer hoe belangrijk het is voor bedrijven om serieus aandacht te maken van email security. Nog al te vaak worden de tools hiervoor als kostenpost gezien, maar de investering weegt ruimschoots op tegen de ellende als je getroffen wordt.

Op eerste verzoek kunnen wij je voorzien van het complete rapport waarin beschreven staat wat er exact is onderzocht. Diverse cases tonen de geleden schade in enkele voorkomende praktijksituaties, en die schade was in alle gevallen aanzienlijk.

Het misbruik van Artificial Intelligence en machine learning vergroot de mogelijkheden en de kans van slagen van phishing campagnes. Dat betekent dat je als verdedigende partij behoefte hebt aan technische indicatoren die tijdig laten zien wat er zich achter de schermen afspeelt. Alleen dan kan er ook tijdig actie tegen worden ondernomen.

Moderne Quantum computers zijn in staat om veel van de encryptiemethodes te kraken. Die methodes die we zo gewend zijn te gebruiken om onze digitale communicatie veilig te houden. Het mogelijke antwoord is ‘anti-kraak’ met behulp van Quantum-resistente cryptografie. Het is een van de tools die ons kan helpen om een adequate email security gateway te bouwen die je zal beschermen tegen cyberaanvallen.

Wil je weten hoe Axoft jou kan helpen op het gebied van cyberveiligheid, Neem dan contact op met Wim Milder.