Whatsapp met ons

Voice cloning is te mooi om waar te zijn dus als een bekende stem je belt voor geld, pas dan goed op!
kpn Nieuws
8 oktober 2024

Voice cloning is te mooi om waar te zijn dus als een bekende stem je belt voor geld, pas dan goed op!

Voice cloning is een ingenieuze technologie die gebruikmaakt van machine learning om iemands stem vast te leggen én te repliceren. Het begint met het verzamelen van opnamen van de doelstem, waarna de unieke kenmerken worden geanalyseerd zoals het spraaktempo, de toon en de uitspraak. Daarna wordt het AI-model getraind om dit alles te repliceren. Via stemsynthese worden dan nieuwe audio-opnamen gemaakt die één-op-één klinken alsof ze door de originele spreker zijn ingesproken.
Eigenlijk is het heel knap wat hier gebeurt en er zijn legio toepassingen te bedenken waar dit maatschappelijk verantwoord heel goed inzetbaar is. Helaas maken oplichters er echter ook steeds vaker gebruik van om zo mensen te misleiden en geld afhandig te maken of vertrouwelijke informatie te ontfutselen. Dit doen ze door de stem van een bekende (persoon) na te bootsen en zo vertrouwen te wekken.
 

Het lijkt net echt, maar je wordt genept  

Valse telefoontjes zijn niets nieuws, maar het worden er almaar meer. Lang gold hier het principe van; schiet maar in het wilde weg met een dubbelloops met hagel, dan raak je vanzelf weleens wat. Het wordt echter steeds doelgerichter en daarmee lucratiever en dus duiken er nog meer oplichters op deze kwalijke business. Met zorg voorbereidde telefoontjes waarbij iemand zich voordoet als een familielid of vriend in nood, vaak met daarbij het dringende verzoek om geld over te maken. Particulieren overkomt het maar al te vaak en trappen er ondanks alle waarschuwingen met open ogen, of beter gezegd oren, in. Ook grote bedrijven gaan regelmatig voor de bijl door oplichters die zich voordoen als de CEO die opdracht geeft om geld over te maken. Dan gaat het om serieuze bedragen, maar ook als het niet direct om geld gaat kan het wel als vorm van phishing gebruikt worden om informatie te verkrijgen. Waardevolle informatie waarmee in een later stadium toegang tot bedrijfssystemen kan worden verschaft.

Wat doe je als iemand in (geld)nood je belt? Stel eerst wat slimme vragen!
Iemand blindelings geloven op zijn blauwe ogen was al niet erg verstandig, vanaf nu geldt ook dat je niet meer klakkeloos op iemands stem kunt afgaan. We hoeven niet alles te gaan wantrouwen, maar wees gezond kritisch als iemand telefonisch dingen aan je vraagt die niet erg logisch lijken. Vraag door en stel enkele controlevragen om te checken of de persoon daadwerkelijk degene is die hij of zij zegt te zijn. Verifieer de identiteit door iets te vragen wat enkel de echte persoon zou kunnen weten of bel terug op een bekend nummer om de identiteit te bevestigen. Gebruik voor gevoelige informatie ook vooral veilige, geverifieerde communicatiemiddelen zoals bedrijfs-e-mail of beveiligde berichtenapps.
Bewustwording is een eerste goede stap, maar dit vraagt om beleid. Met plezier stemmen we met je af wat er nodig is om dit alles goed te borgen binnen jouw bedrijf. Bel voor een afspraak met Wim Milder van Axoft. Om te checken of het ook echt Wim Milder is die je aan de lijn krijgt kun je hem ter controle willekeurig wat vragen over Feyenoord. Weet je geen vraag te bedenken? Vraag hem wie het komend seizoen landskampioen wordt.