Wi-Fi 7 is klaar voor de toekomst maar zijn wij er ook al klaar voor?
Onze moderne, snelle ICT-wereld zou niet functioneren zoals we dat vandaag de dag gewend zijn zónder draadloos Ethernet. Het werd uitgevonden in de jaren 90 en nu vele decennia later is de standaard voor Wi-Fi 7 vastgesteld en de eerste producten hiervoor worden inmiddels gecertificeerd. Wi-Fi 7 is razendsnel, maar het zal slechts geleidelijk aan zijn intrede doen, met name daar waar bestaande infrastructuur wordt vervangen.
Omdat momenteel de meeste huishoudens en kantoorgebouwen nog zijn aangesloten op een vaste verbinding met een capaciteit van 1 Gbit/s heeft het geen zin te overhaasten. We kunnen voorlopig nog wel even vooruit met de huidige Wi-Fi 6-varianten die de bandbreedte kunnen leveren die de vaste aansluiting ter beschikking stelt. De hogere bandbreedte van Wi-Fi 7 zullen we dus in eerste instantie vooral in professionele omgevingen gaan tegenkomen waar men ook echt gebruik gaat maken van de maximale bandbreedte van 32 Gbit/s.
Mooie (rapport)cijfers
Voor de geïnteresseerden hebben we een rapport met bandbreedtes van diverse spectrums inclusief informatie over modulaties, het aantal kanalen, Gigabits, megahertzen etc. Op eerste aanvraag spelen we je dat toe. Hier beperken we ons even tot de grote lijn en de voordelen en helaas horen ook daar toch nog heel wat getallen en technische kreten bij.
De 6 GHz-frequentieband biedt meer capaciteit dan de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentiebanden samen. Tot op heden gebruiken de Europese systemen maximaal 320 MHz (16 x 20 MHz) met een bijbehorende snelheid van circa 20 Gbit/s (het dubbele van Wi-Fi 6). Dankzij het bredere spectrum ondersteunt Wi-Fi 7 toepassingen met een veel hogere doorvoer zoals AR/VR, 4K- en 8K-videostreaming en cloud computing. Bovendien wordt interferentie geblokkeerd en worden alle kanalen binnen de frequentieband gebruikt.
Wi-Fi 7 zorgt voor een lagere latency
Latency, oftewel vertraging in de dataoverdracht over een datacommunicatienetwerk, is storend. Wi-Fi 7 maakt gebruik van MLO (Multi-Link-Operation) om resources flexibel te plannen op verschillende frequentiebanden. Doordat Wi-Fi 7 het opzetten van meerdere draadloze verbindingen tussen client en access point ondersteunt, kan de communicatielink flexibel worden geselecteerd om zo kanalen van mindere kwaliteit te vermijden. Dit, en de geïntroduceerde Multiple Resource Unit technologie die de efficiëntie van kanalen aanzienlijk verbetert en de latency op de radio-interface vermindert, maakt dat het ideaal is voor toepassingen die een hoge bandbreedte vragen.
Fors investeren?
Wi-Fi 7 heeft voor veeleisende zakelijke gebruikers grote voordelen als het gaat om capaciteit en dekking. Dat is vooral relevant waar meer devices gelijktijdig toegang hebben tot het Wi-Fi 7-netwerk, locaties dus waar veel gebruikers zijn zoals bijvoorbeeld grote kantoren. Het goede nieuws is dat het er is, maar dat je voorlopig nog jaren vooruit kan met je bestaande bekabeling. Te zijner tijd zul je een nieuw type router e.d. aan moeten schaffen en that’s it. Wordt vervolgd…